Landstede Groep

Vhbo-route (vmbo tl en havo)

De Vhbo-route bereidt vmbo tl- en havo-leerlingen voor op niveau 4 in het MBO en/of een HBO-opleiding. School wordt pas echt interessant als je weet waarvoor je leert. Bij de Vhbo-route is dat vanaf de eerste schooldag duidelijk. Je maakt kennis met beroepen, ontdekt je talenten en komt erachter welke vaardigheden je nodig hebt voor je droombaan. Daarbij krijg je de vrijheid om te leren hoe jij dat wilt. Zo kun je jezelf van je beste kant laten zien.

Blik op de toekomst
De Vhbo-route is er speciaal voor vmbo tl- en havoleerlingen. Bij deze route ben je vanaf de eerste schooldag bezig met je toekomst. Want waar liggen je talenten? Welke beroepen spreken je aan? En wat zijn de vaardigheden die je daarvoor nodig hebt? Door met deze vragen bezig te zijn, kies je weloverwogen een mbo- of hbo-opleiding die bij je past.

Klik hier voor meer informatie over de classes die wij aanbieden.

De tweejarige brugklas in de Vhbo-route
Vanaf 2019-2020 kennen we twee instroommogelijkheden binnen de Vhbo-route: een tl/havo-klas en een havo+-klas. In beide klassen nemen we twee jaar de tijd om te kijken welk niveau het beste bij de leerling past, zodat hij/zij in klas 3 op de goede plek zit. In overleg met de basisschool kijken we in welke klas uw zoon/dochter het geplaatst wordt.

Dat betekent dat wij ons onderwijs zo aanbieden dat leerlingen kunnen groeien. We werken in elk vak met leerdoelen die leerlingen moeten afronden. Op veel basisscholen wordt ook op die manier gewerkt.

Vanaf de eerste lesdag in september tot en met de kerstvakantie werkt elke leerling aan dezelfde leerdoelen (op hetzelfde niveau). De ene leerling zal meer uitleg, oefening en hulp nodig hebben dan de andere om de leerdoelen te halen. Maar het mooie is dat iedereen een goede basis legt. In die eerste periode heeft iedereen tijd om te wennen aan de werkwijze en aan al het nieuwe van het voortgezet onderwijs. Later in het jaar en gedurende het 2e leerjaar zal er gewerkt worden met leerdoelen op verschillende niveaus. Op die manier houden we zicht op de ontwikkeling van iedere leerling.

De dinsdag is een keuzedag waarop we leerlingen vanaf de eerste klas zelf keuzes laten maken binnen de vakken. Niet iedereen heeft namelijk evenveel tijd per vak nodig. Door de keuzelessen kan iemand die wiskunde moeilijk vindt extra tijd aan wiskunde besteden, terwijl hij/zij misschien voor aardrijkskunde minder tijd nodig heeft. Bij het maken van deze keuzes worden leerlingen begeleid door hun mentor.

Daarnaast krijgen leerlingen classes, waarin ze ervaring opdoen in allerlei gebieden; van sport tot horeca en van techniek tot kunst. Op grond van die ervaringen ontdekken ze wat ze leuk vinden en waar ze zich verder op willen oriënteren in leerjaar 2. In leerjaar 2 kunnen leerlingen 3 verschillende classes volgen.

In leerjaar 3 en 4 worden de classes beroepsgericht en gaan leerlingen steeds meer zien wat een bepaalde richting inhoudt in de maatschappij en in het MBO/HBO.

Kiezen is een vak
Uiteraard sta je niet alleen bij de keuze voor een mbo- of hbo-opleiding. Vanaf de eerste klas heb je een vaste mentor. Hij of zij begeleidt je bij je zoektocht, maakt je bewust van je talenten en geeft je af en toe een duwtje in de juiste richting. Prettig, want kiezen is en blijft een vak.

Twee jaar dezelfde klas en docenten
Van de basisschool naar het voortgezet onderwijs: dat is behoorlijk wennen. Om te zorgen dat die overgang zo soepel mogelijk verloopt hebben wij gekozen voor een tweejarige brugklas. Je houdt daarin dezelfde klasgenoten en docenten. Voordeel is ook dat docenten je zo goed leren kennen en je beter kunnen begeleiden. Binnen de klas kun je werken op je eigen niveau. Natuurlijk kun je altijd overstappen naar een andere leerroute.

Verbinding met de praktijk
We proberen elk vak zo interessant mogelijk te maken. Dat doen we door de verbinding te leggen met de praktijk. Je schrijft bij Nederlands bijvoorbeeld niet zomaar een tekst, maar maakt een sollicitatiebrief voor het bedrijf waar je wilt stagelopen.

Overstappen naar de havo
Omdat vmbo tl en havo binnen de Vhbo-route samen optrekken, wordt het ineens een stuk gemakkelijker om door te stromen naar een hoger niveau. Je kent de school en de docenten immers al. En het mooie is: de docenten weten precies welke vaardigheden je nodig hebt om naar de havo of het atheneum te gaan. Versnellen of een specifiek vak op een hoger niveau volgen? Dat kan natuurlijk ook!

Leslocaties: Ichthus 1, Jan Ligthartstraat 1, Kampen

 

 

Stel je vraag

Contact

Algemeen e-mailadres: info@ichthuskampen.nl

Kijk hier voor adressen en telefoonnummers van onze locaties.

Leerlingen absent melden voor de locaties IC1 & IC5: absentie@ichthuskampen.nl