Passend onderwijs
Heb je extra hulp nodig, dan zorgen wij waar mogelijk voor een passende onderwijsplek. Daarbij letten we op jouw behoeften en op dat wat je ouder(s)/verzorger(s) graag willen. Samen kijken we welke mogelijkheden er zijn om jou op maat, passend onderwijs te geven.
Passend onderwijs is onderwijs dat uitgaat van talenten. We kijken niet naar wat je niet kunt, maar naar wat jij nodig hebt om je op school goed te ontwikkelen. De scholen in de regio werken samen om jou de zorg te kunnen bieden die aansluit bij wat je nodig hebt. Kijk hier voor meer informatie over dit samenwerkingsverband.
Krijg je passend onderwijs, maar heb je toch nog extra hulp nodig? Samen met je ouder(s)/verzorger(s) stellen we dan een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) op. In het OPP staat de onderbouwing van de plaatsingskeuze, de zaken die je helpen en tegenhouden bij het leren en de te verwachten uitstroommogelijkheid. Het OPP is het uitgangspunt voor het onderwijs dat je krijgt. Regelmatig evalueren we het OPP met jou en je ouder(s)/verzorger(s) en stellen het zo nodig bij. Binnen het praktijkonderwijs heeft iedere leerling een OPP dat gedurende het schooljaar wordt geëvalueerd en bijgesteld.
Grenzen aan passend onderwijs
Mocht het met het OPP niet lukken om je bij ons of op één van de andere scholen in de omgeving passend onderwijs te geven, dan kijken we samen naar een andere plek. Hierbij kan gedacht worden aan Rebound van Landstede of een school voor speciaal onderwijs. Zie hier (link maken) meer informatie over Rebound.
Passend onderwijs kan niet geboden worden wanneer je niet in een groep functioneert of extreem gedrag vertoont. Met extreem gedrag bedoelen we gedrag waarbij je een gevaar bent voor andere leerlingen of gedrag waardoor lesgeven lastig wordt. Volg je bij ons onderwijs, dan moet er een uitstroomperspectief zijn.
Heb je een lichamelijke beperking, dan moet je onderwijsbehoefte passen binnen de mogelijkheden en aanpassingen van de school. De school kan geen medische handelingen uitvoeren.
Word je naar een school voor voortgezet speciaal onderwijs (VSO) verwezen, dan vraagt de directie van die school bij het samenwerkingsverband van scholen een toelaatbaarheidsverklaring aan. Het samenwerkingsverband beslist of je wordt toegelaten tot het VSO.
Aanmelden
Heb je extra hulp nodig? Je ouders(s)/verzorger(s) moeten je dan minimaal 10 weken voordat het schooljaar begint bij ons aanmelden via het schriftelijk aanmeldingsformulier (dat vind je hier). Binnen 6 weken (bij uitzondering binnen 10 weken) laten we weten of wij (of een andere school) de passende onderwijsplek kunnen bieden.