Landstede Groep

Mavo en havo

School wordt pas echt interessant als je weet waarvoor je leert. Op de mavo en de havo is dat vanaf de eerste schooldag duidelijk. Je maakt kennis met beroepen, ontdekt je talenten en komt erachter wat je moet kunnen voor je droombaan. Daarbij krijg je de vrijheid om te leren hoe jij dat wilt. Zo kun je jezelf van je beste kant laten zien en kies jij de mbo-opleiding (niveau 4) of hbo-opleiding die bij jou past.

Wil je meer weten over de mavo en de havo? Bekijk de video:

Je kunt op drie manieren instromen in de mavo of de havo: in een mavo-, mavo/ havo of havo/vwo-klas. Dit gebeurt in overleg met de leerkracht van je basisschool. Omdat we een tweejarige brugklas hebben, is er een genoeg tijd om te kijken welk niveau het beste bij jou past. Op welk niveau je ook zit, we proberen altijd het beste in je naar boven te halen.

Leerdoelen

Bij elk vak zijn er leerdoelen die je moet afronden. Dat is op veel basisscholen ook zo. Vanaf de eerste lesdag werk je aan dezelfde leerdoelen als je medeleerlingen (op hetzelfde niveau). We proberen na de eerste schooldag per vak een zo goed mogelijk beeld van je te krijgen. Hiervoor luisteren we naar jou, je ouders/verzorgers en vakdocenten. Heb je meer uitleg, oefening en hulp nodig om de leerdoelen te halen? Dan krijg je dat. Vind je het juist leuk om wat meer uitdaging te krijgen? Dan zoeken we met jou naar passende opdrachten. In de eerste klas leg je een goede basis. Je went aan de manier van werken op school en alles wat daar verder bij komt kijken. In klas twee start je per vak op het niveau dat bij jou past. Per periode onderzoeken we of het niveau passend is. Zo houden we zicht op jouw ontwikkeling.

Dinsdag: keuzedag

De dinsdag is een keuzedag. Vanaf klas 3 kun je zelf keuzes maken binnen de vakken. Niet iedereen heeft namelijk evenveel tijd per vak nodig. Vind je wiskunde bijvoorbeeld moeilijk en aardrijkskunde gemakkelijker? Dan kun je extra tijd aan wiskunde gedetailleerde en misschien wat minder aan aardrijkskunde. Je mentor begeleidt je bij het kiezen.

Lessen: talenten ontdekken

In klas 3 en 4 worden de klassen beroepsgericht. Je ontdekt steeds meer wat voor beroepen of horen bij een bepaalde richting. Ook zie je welke mbo- en hbo-opleidingen erbij passen.

Kiezen is een vak

Vanaf klas 1 heb je een vaste mentor. De mentor begeleidt je bij je zoektocht naar wat jij goed kunt en leuk vindt. We proberen samen te ontdekken wat jouw talenten zijn. In klas 2 maak je een keuze voor vakken in klas 3. Je mentor helpt je daarbij. En ook in de derde klas maak je een keuze; je kiest dan voor een profiel waarvoor jij een diploma gaat halen.
Misschien weet je al vanaf klas 1 wat je wilt worden. Of misschien heb je helemaal geen idee. In klas 3 en 4 van mavo en havo zijn er beroepsgerichte modules. Drie keer per jaar volg je een serie van 10 lessen waarbij je kennismaakt met verschillende soorten beroepen. Op die manier ontdek je wat bij jou past en wat niet.

Verbinding met de praktijk

We proberen elk vak zo interessant mogelijk te maken. Dat doen we door de verbinding te leggen met de praktijk. Je schrijft bij Nederlands bijvoorbeeld niet zomaar een tekst, maar maakt een sollicitatiebrief voor het bedrijf waar je wilt stage lopen.

Overstappen van versnellen

Veel van onze docenten geven les op meerdere niveaus (mavo, havo en vwo). Ze weten daarom hoe het vak er op een ander niveau uitziet en welke vaardigheden je nodig hebt om door te kunnen stromen. Op die manier kunnen ze je in de klas begeleiden als jij meer aankunt of juist extra ondersteuning nodig hebt. Wanneer we merken dat het beter is om je schoolloopbaan op een ander niveau te vervolgen, dan adviseren we je daarin. En als je overstapt ken je veel docenten al.

Leslocatie

Ichthus 1, Jan Ligthartstraat 1, Kampen.

Stel je vraag

Contact

Algemeen
Telefoonnummer: 088-850 74 50 (Ichthus 1,5) en 088-850 83 83 (VIA).
E-mailadres: info@ichthuskampen.nl

Locaties
Kijk hier voor de gegevens van onze locaties.

Absentiemeldingen
Een leerling absent melden? Kijk hier.