Gezonde en rookvrije school

Wij vinden het belangrijk dat jij een gezonde en rookvrije leeromgeving hebt. Daarom is roken verboden, net als energydrinks, alcohol en drugs. We stimuleren de consumptie van caloriearme producten en je krijgt extra bewegingsonderwijs.

Roken, energydrinks, alcohol en drugs

Roken is zowel in de school als op het schoolterrein niet toegestaan. Roken is verslavend en het kan hersenschade opleveren. Er mag dus nergens meer op het schoolterrein gerookt worden (dit geldt ook voor elektronische sigaretten). Dit geldt voor iedereen: leerlingen, leraren, ouders en bezoekers. Ook tijdens ouderavonden en andere activiteiten buiten schooltijd. Ook het gebruik en het bezit van energydrinks, alcohol en drugs is verboden op onze school.

Project Gezonde school en genotmiddelen

Jij krijgt van ons veel informatie over de gevaren van een ongezonde leefstijl. Daarvoor werken wij samen met de gemeente Kampen en de GGD in het project Gezonde school en genotmiddelen. Hiermee willen we je bewust maken van de gevolgen van het gebruik van alcohol, tabak, drugs én de gevolgen van gokverslaving. De voorlichting hierover is onderdeel van de vakken biologie, verzorging en maatschappijleer.

De Gezonde Schoolkantine van de Praktijk- en Vakroute (Via-gebouw)

We vinden het belangrijk dat het aanbod in de kantine en automaten vooral gezondere keuzes biedt. Op school leer je over gezond gedrag en in de kantine kun je dit in de praktijk brengen. Zo ontmoeten theorie en praktijk elkaar.

We werken op onze school volgens de Richtlijnen Gezondere Kantines die zijn opgesteld door het Voedingscentrum. Zo bieden we groente en fruit aan. En binnen de verschillende aangeboden productgroepen (zoals dranken, brood en zuivel) bieden de kantine en de automaten minstens één betere keuze aan. Betere keuzes zijn te vinden op opvallende plaatsen, zowel in de kantine als in de automaten. Ook bij de kassa staan alleen betere keuzes. De aankleding van de kantine stimuleert je onbewust om de betere keuze te maken.

Water drinken
Het Ichthus College stimuleert water drinken. In onze gezonde schoolkantine is water altijd beschikbaar, zowel bij het uitgestalde aanbod als in de automaten. Ook is er een watertappunt waar je altijd water kunt halen.

Gouden kantine
Onze ambitie is een gouden kantine te worden. Daarvoor moet het voor minimaal 80% bestaan uit betere keuzes.

Structureel
Ieder jaar brengen wij samen met onze cateraar het aanbod in de kantine in kaart met de Kantinescan.

Ichtus College Kampen jls1 053.jpg